Hyppää sisältöön

Tukea

Roikutko liikaa somessa?
Havahdutko tuntien selaamisen jälkeen TikTokista?
Haluaisitko käyttää somea tietoisemmin?

Haasta itsesi Somebreikille!

Somebreikin kuudessa eri osiossa pääset selventämään omaa suhdettasi sosiaaliseen mediaan sekä saat tukikeinoja somen käytön vähentämiseen ja hallitsemiseen. Tiedon omaksumisen tukena käytetään lyhyitä testejä ja pohdintatehtäviä.


Digiloma

Neljän päivän digilomalla ollaan ohjatusti offline ja pohditaan omaa suhdetta digilaitteisiin. Tutustu tulevaan Digilomaan.

Kokemustarinat

Kokemustarinoita liiallisesta somen käytöstä. Kokemustarinoita kerätään ja julkaistaan Somerajaton-verkkosivuilla.

Kaipaatko muuta materiaalia?

Kokeile somen käytön hallinnan tueksi tarjolla olevia sovelluksia

Kokeile somen käytön hallintaan tarkoitettuja erillisiä sovelluksia ja ohjelmia. Listauksessa mainitaan sovelluksen käyttöjärjestelmä sekä mahdollinen maksullisuus.

  • Cold Turkey Blocker (Ajanhallinta, tietokoneen käytön rajoittaminen, sivustojen ja sovellusten esto. Maksuton ja maksullinen. Tietokone; Mac, Windows.)
  • Freedom. (Verkkosivujen ja sovellusten estäminen. Maksullinen. Tietokone; Mac, Windows, Chrome, Linux, Firefox, Opera. Älypuhelin; Android, iPhone.)
  • Moment. (Ajanhallintaan, seuraa käytettyä aikaa ja sovelluksia. Maksuton. Älypuhelin; iPhone.)
  • News Feed Eradicator for Facebook. (Facebookin käytön hallinta, piilottaa mm. uutisvirran. Maksuton. Tietokone: Chrome.)
  • Ruutuaika. (Seuraa käytettyä aikaa ja sovelluksia. Maksuton. Älypuhelin; Android ja iPhone sisäänrakennettuna.)
  • RescueTime. (Ajanhallinnan ohjelmisto, mahdollistaa sivustojen estämisen. Maksuton. Tietokone; Mac, Windows, Linux, Chrome. Älypuhelin; Android, iPhone.)
  • Thrive away. (Ajanhallinta, käytön rajoittaminen. Maksuton. Älypuhelin; Android.)
  • TimeDoctor (Ajanhallinnan ohjelmisto, seuraa käyttöä, ottaa ruutukaappauksia. Maksuton ja maksullinen. Tietokone; Windows, Mac, Linux. Älypuhelin; Android, iPhone.)
Tietoa someriippuvuudesta

Ilmiötietoa. Somerajaton-tietoartikkelit someen liittyvistä aiheista.

Tutkimuskatsaus. Somerajaton on julkaissut tutkimuskatsauksen, joka kartoittaa sosiaalisen median, ongelmallisen sosiaalisen median käyttöä ja someriippuvuuden ilmiöitä sekä hoito- ja tukimuotoja ongelmalliseen somen käyttöön kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella.

Muita tietolähteitä ja toimijoita aiheesta

A-klinikka
Eri paikkakunnilla toimivat A-klinikat tarjoavat tukea myös hallitsemattomaan somen käyttöön ja muihin toiminnallisiin riippuvuuksiin.

Pelituki
Pelituki koordinoi tukea peli- ja nettihaittojen ennaltaehkäisemiseksi sekä ongelmallisen digipelaamisen tunnistamiseksi Keski- ja Itä-Suomessa.

Päihdelinkki
Tietoartikkelit someriippuvuudesta, nettiriippuvuudesta sekä tietoa nettiriippuvuuden hoidosta.

Sosiaalisen median sanasto
Sanastokeskuksen sosiaalisen median sanasto sisältää käsitteitä liittyen somepalveluihin ja someen ilmiönä.

Someturva
Tukipalvelu kaikille, jotka ovat kohdanneet ikävän tilanteen verkossa. Someturva auttaa ja tukee mm. verkossa tapahtuneen häirinnän, kiusaamisen tai uhkailun tilanteissa. Palvelu on maksullinen.

Sosiaalityön ohjaus
Kunnallinen sosiaalityö tarjoaa sosiaaliohjausta eli yksilöllistä tukea, ohjausta ja palveluneuvontaa kokonaisvaltaisesti muutoksen ja haastavan elämäntilanteen tueksi.


Jaa: