Somerajaton on osa Sosped-säätiön alaista Digitaalisten riippuvuuksien kokonaisuutta. Digitaalisten riippuvuuksien kokonaisuus tuottaa tietoa ongelmallisesta digipelaamisesta (Digipelirajat’on) ja somen käytöstä (Somerajaton) sekä tukea niiden rajoittamiseen valtakunnallisesti. Kohdenettua toimintaa 16-29-vuotiaille nuorille ja koulutusta kohtaavan työn ammattilaisille.
Somerajaton on aloittanut toimintansa vuoden 2020 alusta ja ensimmäisen toimintavuoden aikana tuotetaan tutkimuskatsaus, joka kartoittaa viihteellisen ja ongelmallisen sosiaalisen median käytön ilmiöitä ja ongelmallisen sosiaalisen median käyttöön kohdennettuja hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella. Katsaus julkaistaan vuoden 2020 aikana.
Osana Somerajatonta tuotetaan tietoa suomalaisesta sosiaalisen median käytöstä ja sen ongelmallisesta käytöstä. Tietoa kerätään vuoden 2020 aikana kyselytutkimuksella yhteistyössä Oulun yliopiston ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.
Syksyn 2020 aikana tuotetaan tukimalli nuorille aikuisille somen käytön rajoittamiseksi ja hallitsemiseksi. Tukimalli kehitetään jaetun asiantuntijuuden periaatteella kokoamalla kehittäjäraati yhteisiin työpajoihin. Kehittäjäraati koostuu somen käytön hallinnan haasteita kohdanneista nuorista aikuista sekä heitä kohtaavan työn ammattilaisista.
2021 alkaen tarjotaan kehitetyn tukimallin mukaista toimintaa, jossa vapaaehtoiset vertaisvalmentajat (koulutetut vertaisohjaajat) ovat mukana. Vertaisvalmentajat voivat kouluttautua kokemusasiantuntijoiksi, ja olla mukana ammattilaisille suunnatussa koulutustoiminnassa.
Somerajaton tuottaa tietoa sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä, kehittää tukimuotoja ongelmalliseen somettamiseen ja
tukee nuorten aikuisten kanssa toimivia ammattilaisia
somen käyttöön liittyvissä kysymyksissä.