Hyppää sisältöön

Mikä on Somerajaton?

Somerajaton on osa Sosped-säätiön alaista Digitaaliset riippuvuudet -toimintakokonaisuutta. Digitaaliset riippuvuudet tuottaa tietoa ongelmallisesta digipelaamisesta (Digipelirajaton) ja somen käytöstä (Somerajaton) sekä tukea niiden hallintaan. Kohdennettua tukea tarjoamme nuorille aikuisille (16-29-vuotiaat). Lisäksi teemme Game Over -oppituntivierailuja toisen asteen oppilaitoksiin sekä koulutamme kohtaavan työn ammattilaisia ongelmallisen somen käytön ja digitaalisten riippuvuuksien teemoista.

Somerajaton aloitti toimintansa vuonna 2020. Ensimmäisen toimintavuoden lopussa julkaistu tutkimuskatsaus on toiminut perustana kehitetylle toiminnalle ja tuen muodoille. Katsaus kartoittaa viihteellisen ja ongelmallisen sosiaalisen median käytön ilmiöitä ja ongelmallisen sosiaalisen median käyttöön kohdennettuja hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella.

Tukea somen käytön hallintaan tarjotaan digipaastoleirin (Digiloma), omatukiohjelman (Somebreikki) ja kasvokkaisten vertaistapahtumien (Somerajaton-miitti) muodoissa. Digiloma on nelipäiväinen irtiotto teknologiasta ja omista arkirutiineista keskustelun, harrastuskokeiluiden ja uusien ihmisten seurassa. Somebreikin tehtävät ja käytännön vinkit ohjaavat tietoisempaan somen käyttöön ja auttavat vähentämään verkossa kuluvaa aikaa omien tavoitteiden mukaisesti. Somerajaton-miiteissä päästään kokeilemaan somevapaita elämyksiä samanhenkisessä seurassa. Eri paikkakunnilla toteutettavia Somerajaton-miittejä ohjaavat koulutetut Somerajaton-vertaisohjaajat.

Somerajaton tekee yhteistyötä Oulun yliopiston ja Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa lisätäkseen näyttöön perustuvaa ymmärrystä ongelmallisesta somen käytöstä.

Somerajaton tarjoaa tukea sosiaalisen median käytön hallintaan sekä tuottaa tietoa ja koulutuksia ongelmallisesta somen käytöstä.