Hyppää sisältöön

Koulutukset

Somerajaton tuottaa koulutuksia sosiaalisen median käytön ja toiminnallisten riippuvuuksien teemoista sekä tilauskoulutuksina että avoimina koulutuksina. Koulutusten ensisijaisena kohderyhmänä ovat sosiaali-, terveydenhoito- ja nuorisoalan ammattilaiset, mutta toivotamme lämpimästi tervetulleiksi kaikki aiheesta kiinnostuneet.

Ennakkovaatimuksia koulutuksiin osallistumiselle ei ole. Avoimiin verkkokoulutuksiimme voit liittyä ilman ennakkoilmoittautumista.  

Asiantuntijamme ja kokemusasiantuntijamme vierailevat kutsusta puhumassa myös erilaisissa yleisötilaisuuksissa.  

Mitä on ongelmallinen somen käyttö? (60 min)

Ongelmallisen sosiaalisen median käytön peruskäsitteisiin perehdyttävässä koulutuksessa käsitellään someriippuvuuden ja ongelmallisen sosiaalisen median käytön määritelmiä ja esiintyvyyttä. Lisäksi tutustutaan ongelman taustalla vaikuttaviin tekijöihin sekä siihen tarjolla oleviin tuen muotoihin Suomessa.

Seuraava koulutus keväällä 2024

Lue lisää koulutuksesta ja sen saatavuudesta

Koulutuksen kuvaus: Sosiaalinen media on vaikuttanut voimakkaasti tapaamme saada tietoa ympäröivästä maailmasta ja olla vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. Some on läsnä lähes kaikkialla, mikä tekee sen välttämisestä vaikeaa. Monet kokevatkin hallitun somen käytön haastavana ja toisinaan käyttö voi saada jopa pakonomaisia piirteitä. Mistä ongelmallisessa ja riippuvuuspiirteisessä somen käytössä oikein on kysymys?

Ongelmallisen sosiaalisen median käytön peruskäsitteisiin perehdyttävässä koulutuksessa käsitellään someriippuvuuden ja ongelmallisen somen käytön määritelmiä, ongelman esiintyvyyttä sekä ilmiön taustalla vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi kerrotaan somen käytön parempaan hallintaan tarjolla olevista tukimuodoista Suomessa.  

Saatavuus: Koulutuksia järjestetään tilauksesta lähi- ja etätoteutuksella. Maksuton koulutus soveltuu esimerkiksi osaksi tiimipalaveria tai henkilöstön koulutuspäivää.

Koulutuksen yhteyteen on mahdollista toivoa kokemusasiantuntijan puheenvuoroa (30 min). Kokemusasiantuntijan palkkion maksaa tilaaja.

Voit myös osallistua avoimeen verkkokoulutukseen, joita järjestämme muutaman kerran vuodessa. Avoimet koulutukset löydät sivun lopusta. Osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.

Mitä on ongelmallinen somen käyttö? -verkkokoulutuksen tallenne

Mitä mieltä olit koulutustallenteesta? Jäikö jokin askarruttamaan? Anna meille palautetta.
Katso myös verkkoluento ongelmallisesta digipelaamisesta Digipelirajattoman sivuilta.

Ihan netissä – tukea digitaalisiin riippuvuuksiin (45 min) 

Koulutuksessa esitellään ongelmalliseen somen käyttöön ja ongelmalliseen digipelaamiseen tarjolla olevat maksuttomat, valtakunnalliset palvelut täysi-ikäisille. Lisäksi tarjotaan kooste tiedosta, työvälineistä ja koulutuksista, joita sote- ja nuorisoalan ammattilaisille on aihepiiristä tarjolla.

Lue lisää koulutuksesta ja sen saatavuudesta

Koulutuksen kuvaus: Internetin ja digilaitteiden käyttöön kytkeytyvät toiminnalliset riippuvuudet ovat kasvava haaste myös Suomessa. Erityisesti nuorten aikuisten digipeliriippuvuus ja someriippuvuus sekä niitä lievemmät ongelmallisen pelaamisen ja somen käytön muodot ovat lisääntyneet viime vuosina, mutta apua ongelmiin on vaikea löytää. Koulutuksessa ongelmallisen digipelaamisen ja somen käytön määritelmät sekä täysi-ikäisille kohdennetut maksuttomat palvelut, joita niihin on tarjolla valtakunnallisesti. Lisäksi esitetään kooste tiedosta, työvälineistä ja koulutuksista, joita sote- ja nuorisoalan ammattilaisille on tarjolla.

Saatavuus: Koulutuksia järjestetään tilauksesta lähi- ja etätoteutuksella. Maksuton koulutus soveltuu esimerkiksi osaksi tiimipalaveria tai henkilöstön koulutuspäivää. 

Voit myös osallistua avoimeen koulutukseen, joita järjestämme muutaman kerran vuodessa. Tulevat avoimet koulutuksemme löydät sivun lopusta. Osallistuminen ei edellytä ennakkoilmoittautumista.

Kokemusasiantuntijavierailut

Oman kokemustarinansa avulla Somerajattoman koulutetut kokemusasiantuntijat lisäävät ymmärrystä ongelmallisesta somen käytöstä käytöstä ja sen taustatekijöistä sekä somen käytön hallinnan keinoista. Samalla he toimivat esimerkkeinä omaa somen käyttöään pohtiville nuorille vahvistaen luottamusta siihen, että hankalistakin hetkistä pääsee eteenpäin.

Lue lisää kokemusasiantuntijavierailuista

Kuvaus: Somerajattoman kokemusasiantuntijat ovat nuoria aikuisia, jotka tietävät millaisia haasteita some ja sen runsas käyttö voivat tuoda mukanaan. Lisäksi he tuntevat verkkoyhteisöpalvelut ja muut sosiaalisen median keskeisimmät kanavat hyvin. Oman tarinansa avulla kokemusasiantuntijat pystyvät lisäämään ymmärrystä somen käytöstä ja someriippuvuudesta sekä hälventämään aiheen käsittelyyn liittyviä ennakkoluuloja. He myös toimivat esimerkkeinä muille omaa somen käyttöään pohtiville nuorille – hankalistakin hetkistä pääsee kyllä eteenpäin!

Kaikki kokemusasiantuntijamme ovat suorittaneet Sosped-säätiön kokemusasiantuntijakoulutuksen.

Saatavuus: Kokemusasiantuntijamme vierailevat kutsusta erilaisissa tilaisuuksissa. Tilaisuudet voivat vaihdella työtiimien kokouksista kouluvierailuihin ja yleisötilaisuuksiin. Vierailun sisällöstä sovitaan aina tapauskohtaisesti ja se voi koostua esimerkiksi kokemusluennosta tai keskusteluun osallistumisesta. Kestoltaan vierailut ovat tyypillisesti 30-60 minuutin pituisia.

Kokemusasiantuntijan vierailun voi yhdistää myös edellä kuvattuihin koulutuksiin.

Kokemusasiantuntijan esiintymispalkkion maksaa tilaaja. Vierailun hinta määräytyy tilaisuuden luonteen ja keston perusteella (esim. 30 min kokemuspuheenvuoro 50 € + sivu- ja matkakulut). Palkkioihin lisätään työnantajan pakolliset sivukulut (23 %). Kokemusasiantuntijavierailuiden tilaukset ja laskutus hoidetaan Somerajaton-toiminnan kautta.

Kiinnostuitko?

Jos haluat tilata koulutuksen tai saada niistä lisätietoa, voit jättää yhteydenottopyynnön tai lähettää meille sähköpostia.

Ongelmalliseen digipelaamiseen keskittyvät koulutuksemme löydät täältä. Tulevat avoimet koulutuksemme digitaalisten riippuvuuksien teemoista näet alta.

Tulevat avoimet verkkokoulutukset

Järjestämme koulutuksia jälleen keväällä 2024 ja tiedotamme niistä lähempänä niiden ajankohtaa. Koulutuksiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

Facebookin kevään 2022 livelähetyksissä on käsitelty someen liittyviä aiheita.
Tutustu liveihin Somerajattoman Facebook-sivulta tai hyppää suoraan lähetyksiin
Opiskelijoiden digihaasteet. Vieraana Emmi Lehtinen KUPLA-toiminnasta.
Hyvinvointia vai pahoinvointia somessa? Vieraana Oulun yliopiston tutkija Krista Hylkilä.