Hyppää sisältöön

Tukea

Roikutko liikaa somessa?
Havahdutko tuntien selaamisen jälkeen TikTokista?
Haluaisitko käyttää somea tietoisemmin?

Täältä löydät tukea ja vinkkejä somen käytön hallintaan.

Tule mukaan Somehaasteeseen!

Pohditko omaa suhdettasi someen? Haluatko saada tietoa somen koukuttavista tekijöistä ja keinoja somen käytön hallintaan? Tule mukaan Somehaasteeseen!

Somehaaste starttaa 29.4. ja päättyy 17.6.


Digiloma

Neljän päivän digilomalla ollaan ohjatusti offline ja pohditaan omaa suhdetta digilaitteisiin. Tutustu tulevaan Digilomaan.

Kokemustarinat

Kokemustarinoita liiallisesta somen käytöstä. Kokemustarinoita kerätään ja julkaistaan Somerajaton-verkkosivuilla.

Lisää tietoa

Kokeile somen käytön hallinnan tueksi tarjolla olevia sovelluksia

Kokeile somen käytön hallintaan tarkoitettuja erillisiä sovelluksia ja ohjelmia. Listauksessa mainitaan sovelluksen käyttöjärjestelmä sekä mahdollinen maksullisuus.

  • Cold Turkey Blocker (Ajanhallinta, tietokoneen käytön rajoittaminen, sivustojen ja sovellusten esto. Maksuton ja maksullinen. Tietokone; Mac, Windows.)
  • Freedom. (Verkkosivujen ja sovellusten estäminen. Maksullinen. Tietokone; Mac, Windows, Chrome, Linux, Firefox, Opera. Älypuhelin; Android, iPhone.)
  • Moment. (Ajanhallintaan, seuraa käytettyä aikaa ja sovelluksia. Maksuton. Älypuhelin; iPhone.)
  • News Feed Eradicator for Facebook. (Facebookin käytön hallinta, piilottaa mm. uutisvirran. Maksuton. Tietokone: Chrome.)
  • Ruutuaika. (Seuraa käytettyä aikaa ja sovelluksia. Maksuton. Älypuhelin; Android ja iPhone sisäänrakennettuna.)
  • RescueTime. (Ajanhallinnan ohjelmisto, mahdollistaa sivustojen estämisen. Maksuton. Tietokone; Mac, Windows, Linux, Chrome. Älypuhelin; Android, iPhone.)
  • Thrive away. (Ajanhallinta, käytön rajoittaminen. Maksuton. Älypuhelin; Android.)
  • TimeDoctor (Ajanhallinnan ohjelmisto, seuraa käyttöä, ottaa ruutukaappauksia. Maksuton ja maksullinen. Tietokone; Windows, Mac, Linux. Älypuhelin; Android, iPhone.)
Tietoa someriippuvuudesta

Ilmiötietoa. Somerajaton-tietoartikkelit someen liittyvistä aiheista.

Tutkimuskatsaus. Somerajaton on julkaissut tutkimuskatsauksen, joka kartoittaa sosiaalisen median, ongelmallisen sosiaalisen median käyttöä ja someriippuvuuden ilmiöitä sekä hoito- ja tukimuotoja ongelmalliseen somen käyttöön kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella.

Muita tietolähteitä ja toimijoita aiheesta

A-klinikka
Eri paikkakunnilla toimivat A-klinikat tarjoavat tukea myös hallitsemattomaan somen käyttöön ja muihin toiminnallisiin riippuvuuksiin.

Pelituki
Pelituki koordinoi tukea peli- ja nettihaittojen ennaltaehkäisemiseksi sekä ongelmallisen digipelaamisen tunnistamiseksi Keski- ja Itä-Suomessa.

Päihdelinkki
Tietoartikkelit someriippuvuudesta, nettiriippuvuudesta sekä tietoa nettiriippuvuuden hoidosta.

Sosiaalisen median sanasto
Sanastokeskuksen sosiaalisen median sanasto sisältää käsitteitä liittyen somepalveluihin ja someen ilmiönä.

Someturva
Tukipalvelu kaikille, jotka ovat kohdanneet ikävän tilanteen verkossa. Someturva auttaa ja tukee mm. verkossa tapahtuneen häirinnän, kiusaamisen tai uhkailun tilanteissa. Palvelu on maksullinen.

Sosiaalityön ohjaus
Kunnallinen sosiaalityö tarjoaa sosiaaliohjausta eli yksilöllistä tukea, ohjausta ja palveluneuvontaa kokonaisvaltaisesti muutoksen ja haastavan elämäntilanteen tueksi.

10 vinkkiä älypuhelimen käytön hallintaan
  • Sammuta ilmoitukset, äänet ja puhelimen värinä. Lue uudet viestit vain silloin kun sinulla on todella aikaa ja energiaa.
  • Aseta vähintään työ- ja opiskeluaikana puhelimen näytön harmaasävytila päälle.
  • Siirrä sosiaalisen median sovellukset puhelimen kauimmaiselle näytölle, jotta niiden avaaminen vaatii ensin näytön vierittämistä oikealle.
  • Aseta hälytys joka kerta, kun avaat puhelimen, jotta muistat laittaa sen pois päältä hälytyksen jälkeen.
  • Aseta aikaraja sosiaalisen median sovelluksille: kun aika on kulunut, et voi avata sovellusta ennen seuraavaa päivää.
  • Selvitä, kuinka paljon aikaa vietät puhelimellasi, ja kysy itseltäsi, onko se liikaa. Jos on, yritä miettiä tärkeitä asioita elämässäsi: työ, opiskelu, ystävät, perhe, harrastukset, taidot jne. Mieti, miten voisit lisätä aikaa näiden asioiden parissa sen sijaan, että vietät aikaa sosiaalisessa mediassa.
  • Päätä latauspaikka puhelimellesi kotona ja tee siitä epämukava: lyhyt latausjohto, ei tuoleja ympärillä, paikka jossa et muuten vietä aikaa. Aseta itsellesi sääntö, että puhelimesi on pysyttävä latauspaikalla aina kun olet kotona. Jos haluat käyttää puhelinta, sinun on pysyttävä samassa paikassa.
  • Poista sosiaalisen median sovellukset puhelimestasi ja käytä niistä vain työpöytäversioita tietokoneellasi.
  • Käytä puhelintasi vain puheluihin ja viesteihin. Korvaa välttämättömät sovellukset tavallisella herätyskellolla, muistikirjalla, taskukalenterilla jne.
  • Käytä luovuuttasi ja yhdistele näitä toimia haluamallasi tavalla!

Jaa: