Hyppää sisältöön

Somekoukussa – tykkäyksistä riippuvuuteen

Yleinen

Mitä on sosiaalinen media tänä päivänä?
Millainen merkitys sillä on nuorten arjessa?
Milloin sosiaalisen median käytöstä on syytä olla huolissaan?

Somekoukussa – tykkäyksistä riippuvuuteen

Seminaari to 22.10.2020 klo 12:00-16:00

Katso tapahtuman jälkitallenteet alta tai osoitteesta: https://livestream.com/infocrea-fi/somekoukussa

Osallistuitko? Vastaa palautekyselyyn:

https://fi.surveymonkey.com/r/somekoukussa_palaute

Seminaarissa käsitellään sosiaalisen median ajankohtaisia ilmiöitä ja somen käytön vaikutusta hyvinvointiin kansainvälisen tutkimustiedon valossa. Seminaarin yhteydessä julkaistaan tutkimuskatsaus ”Sosiaalinen media, ongelmallinen sosiaalisen median käyttö ja someriippuvuus”.

Seminaarin kutsuttuina puhujina ovat nuorisolääketieteen dosentti ja erikoislääkäri Silja Kosola (HUS ja Helsingin yliopisto) sekä Digivoimaa-hankkeen projektipäällikkö Laura Sillanpää (Mediakasvatusseura).

Tilaisuuden järjestää Sosped-säätiön  Somerajaton.

Ohjelma 

12:00 Somerajaton ja Digitaaliset riippuvuudet
Terhi Mustonen, Digitaaliset riippuvuudet / Sosped-säätiö

12:30 Sosiaalisen median ajankuva: Kuplia, kohuja ja kanavameriä
Helmi Korhonen, Somerajaton / Sosped-säätiö

13:00 Ongelmallinen somen käyttö ja someriippuvuus
Rami Radwan, Somerajaton / Sosped-säätiö

Tauko

14.30 Mitä on digihyvinvointi?
Laura Sillanpää, Digivoimaa-hanke / Mediakasvatusseura

15:00 Nuoret ja some: mitä tästä tulee?
Silja Kosola, Lastentautien tutkimuskeskus / HUS ja Helsingin yliopisto

15:45 Päätössanat
Terhi Mustonen, Digitaaliset riippuvuudet / Sosped-säätiö

Osallistuminen sekä Kilta-salissa että verkossa edellyttää ennakkoilmoittautumista. Etäosallistujille lähetetään verkkolähetyksen suora linkki ennen sen alkua. Seminaarin videotallenne julkaistaan tilaisuuden jälkeen Somerajaton.fi-verkkosivulla.

Kilta-salin seminaarissa on kahvitarjoilu ja se on osallistujille maksuton.

Esteettömyys:
Tapahtumatila on esteetön. Kilta-salin pääovella on muutama porras; muuten hissillä pääsee siirtymään kerrosten välillä. Esteetön sisäänkäynti on B-rapun puolelta pääsisäänkäynnistä n. 10 m mäkeä alas. Huom! Hissi on pienehkö. Hissin mitat: Syvyys 101cm, Leveys 113cm.

Turvallisuus ja huomioitava koronatilanne:
Seminaariin Kilta-salissa osallistuville suosittelemme kasvomaskin käyttöä. Tilaisuuden järjestelyissä huomioidaan viranomaisten antamat ohjeistukset ja suositukset. Kilta-salin osallistujamäärä on rajoitettu 20 henkilöön turvallisuuden takaamiseksi.

Seuraamme tällä hetkellä tarkasti koronatilanteen (COVID-19) kehittymistä ja pidätämme oikeuden tarvittaessa toteuttaa tilaisuus ainoastaan verkkotilaisuutena. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön antaman ohjeen mukaisesti seminaariin ei saa osallistua Kilta-salissa, mikäli osallistujalla on mitään sairastumiseen viittaavia oireita.

Voimassaoleviin suosituksiin ja ohjeistuksiin voit halutessasi tutustua lisää allaolevista linkeistä.
THL:  https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19 .  
HUS:in alueellinen koronavirusepidemiatilanne ja suositukset: https://www.hus.fi/alueellinen-koronavirusepidemiatilanne-ja-suositukset


Julkaisu: Tutkimuskatsaus ongelmallisesta somen käytöstä

Tutkimuskatsaus ”Sosiaalinen media, ongelmallinen sosiaalisen median käyttö ja someriippuvuus” on tuotettu osana Somerajaton-toimintaa. Katsaus kartoittaa hallitun ja ongelmallisen sosiaalisen median käytön ilmiöitä ja someriippuvuuden mahdollisia hoito- ja tukimuotoja alan kansainvälisen tutkimuskirjallisuuden perusteella. Lisäksi katsauksessa tarkastellaan ongelmallisen sosiaalisen median käytön syitä ja seurauksia. Tutkimuskatsaus on tuotettu osana Sosped-säätiön Somerajaton-toimintaa.

Somerajaton tuottaa tietoa sosiaalisesta mediasta ja sen käytöstä, kehittää tukimuotoja ongelmalliseen somettamiseen ja tukee nuorten aikuisten kanssa toimivia ammattilaisia somen käyttöön liittyvissä kysymyksissä. Somerajaton on osa Sosped-säätiön alaista Digitaalisten riippuvuuksien kokonaisuutta. Digitaalisten riippuvuuksien kokonaisuus tuottaa tietoa ongelmallisesta digipelaamisesta (Digipelirajat’on) ja somen käytöstä (Somerajaton) sekä tukea niiden rajoittamiseen valtakunnallisesti.