Somebreikki — kohti hallittua somen käyttöä
Vuorokauden somepaasto
Somepaastolla tarkoitetaan väliaikaisesti tapahtuvaa täyttä pidättäytymistä somen käytöstä. Paaston tarkoituksena ei siis ole lopettaa somen käyttöä pysyvästi tai harjaannuttaa itseä sitä varten, koska pysyvä lopettaminen on nykypäivänä monelle epätarkoituksenmukaista ja ehkä jopa mahdotonta esimerkiksi töihin tai harrastuksiin liittyvän pakollisen somen käytön vuoksi.
Somepaaston vaikutukset
Somepaaston vaikutuksia hyvinvointiin on tarkasteltu muutamassa tutkimuksessa. Kahdessa tutkimuksessa paasto oli yhden viikon mittainen, ja yhdessä tutkimuksessa jopa kolmen viikon mittainen, joskin pidemmässä paastossa sallittiin 10 minuutin päivittäinen käyttö kolmessa eri somepalvelussa (yhteensä 30 min). Kootusti tutkimuksissa havaittiin, että keskimäärin osallistujien kokema FOMO, yksinäisyys, masentuneisuus ja ahdistuneisuus vähentyivät, ja elämäntyytyväisyys sekä positiiviset tunnekokemukset lisääntyivät paaston aikana.
Vaikutukset eivät kuitenkaan olleet pelkästään myönteisiä, sillä osallistujat kertoivat kokeneensa myös ”vieroitusoireita”, kuten voimakasta tylsyyden kokemusta, ärtyneisyyttä ja pakottavaa tarvetta palata someen henkilökohtaisten sekä sosiaalisten paineiden vuoksi. Monet kertoivatkin sortuneensa käyttämään somea sovitusta paastosta huolimatta, yhdessä tutkimuksessa jopa 59 % osallistujista. Vaikutusten kantautuvuutta paaston jälkeiseen aikaan ei näissä tutkimuksissa tarkasteltu.
Vieroitusoireista ja paastossa pysymisen vaikeudesta huolimatta somepaaston hyvät puolet tekevät siitä kokeilemisen arvoisen – lyhytkin somepaasto voi selkeyttää omaa suhdetta someen.
Millainen somepaasto on kokemuksena?
Useat somepaastoa kokeilleet tubettajat ja bloggaajat ovat kertoneet somepaaston olleen kokemuksena herättävä, ja ovat vähentäneet omaa somen käyttöä myös paaston loputtua.
Valmistautuminen somepaastoon
Valitse ennakkoon päivä, jolloin olet somepaastossa
Päivän ennakkoon päättämällä ehdit sopeutua ajatukseen somepaastosta ja halutessasi esimerkiksi kertoa ystävillesi ennakkoon ajankohdan. Mieti, mikä päivä sinun aikataulussasi olisi paras olla ilman somea.
Valmistaudu somepaastoon
Poista ilmoitukset asetuksista, pyydä ystävääsi olemaan tukihenkilösi somepaaston aikana, mieti itsellesi mukavaa tekemistä somepaaston ajankohdalle tai mieti jo ennakkoon, miten vastustat vuorokauden aikana somen houkuttavuutta omalla kohdallasi. Varaudu myös siihen, että somepaasto voi herättää negatiivisia tuntemuksia – kenelle voisit silloin soittaa tai mikä biisi nostattaa silloin fiilistäsi? Lisäksi voit listata itsellesi somepaaston hyötyjä, vaihtaa taustakuvasi motivoivaan paastosta muistuttavaan voimalauseeseen tai motivoida muilla tavoin itseäsi tulevaan paastoon.
Vinkkilista vieroitusoireiden kohtaamiseen ja paastossa onnistumiseen
- Muista aiemmat vinkit tylsiin tilanteisiin: tietoisen läsnäolon harjoitukset
- Havainnoi ajatuksia ja tuntemuksiasi, kirjoita niistä jotain päiväkirjaan
- Ota epämukavat tunteet vastaan sen sijaan että pyrkisit niistä eroon
- Tietoista läsnäoloa, ajatusten ja tunteiden havainnointia sekä hyväksyntää voi harjoitella lyhyiden äänitteiden avulla: https://oivamieli.fi/dashboard.php
- Kun tekee oikein kovasti mieli mennä someen, pysähdy. Tunnista tarpeesi ja pohdi mahdollisia myönteisiä ja kielteisiä seurauksia, jos toteutat / et toteuta mielitekoa (nelikenttä)
- Jos paasto katkeaa etuajassa, pohdi syitä lipsumiselle, muista itsemyötätunto ja päätä ajankohta uudelle yritykselle
- Kuvittele, kuinka tyytyväinen voit olla onnistuttuasi vaikeassa haasteessa
Entä jos ei halua tai pysty aloittaa paastoa?
Vaikka tietäisi varmuudella, että somepaasto vaikuttaa myönteisesti omaan hyvinvointiin, ei välttämättä ole helppoa löytää riittävästi motivaatiota paaston aloittamiselle. Paaston hyvinvointivaikutus perustuu osittain siihen, että somen käyttöön liittyvät kielteiset vaikutukset poistuvat väliaikaisesti. Samalla kuitenkin täytyy luopua myös somen myönteisistä vaikutuksista sekä kohdata vieroitusoireita, mikä saattaa jossain määrin kumota kielteisten vaikutusten poistumisesta saatavan välittömän hyödyn.
On mahdollista, että somen käytön myönteisten vaikutusten saaminen nähdään tärkeämpänä kuin kielteisten vaikutusten poistuminen. Joissain tapauksissa vaikutukset voivat olla myös liian epäselviä tällaisen arvioinnin tekemiseksi. Joku on saattanut jo kokeilla paastoamista, mutta todennut sen niin epämukavaksi, ettei haluaisi kokeilla uudelleen. Yksilötasolla paaston hyödyllisyyteen voi siis liittyä epävarmuutta, mikä hankaloittaa motivoitumista entisestään.
Mitä sitten voi tehdä, jos motivaation löytäminen on hankalaa? Motivaatiota voi hakea esimerkiksi miettimällä paaston vaikutuksia yleisemmällä tasolla. Paastoamalla voi kehittää sietokykyä hankalille tuntemuksille, itsekuria, kekseliäisyyttä, sinnikkyyttä jne. Ominaisuuksia, jotka toimivat voimavaroina useilla elämän osa-alueilla.
Toisaalta… paaston aloittamista voi kokeilla myös ilman sen kummempaa motivaatiota: sulje sovellukset, ota ilmoitukset pois käytöstä ja katso, mitä vuorokausi tuo tullessaan!