Hyppää sisältöön

Somerajaton-haaste tähtää tietoisempaan somen käyttöön

Yleinen

Tiedote., vapaa julkaistavaksi heti (päivitetty 22.3.2021)

Sosped-säätiön Somerajaton-haaste kannustaa tarkastelemaan älypuhelimen parissa vietettyä aikaa. Kuuden viikon haaste on tarkoitettu jokaiselle, joka kokee sosiaalisen median vievän liikaa aikaa ja huomiota muilta asioilta. 

Sosiaalinen media on monille erottamaton osa arkea. Some tarjoaa alustan muun muassa yhteydenpidolle, tiedon saannille ja viihtymiselle. Päivittäinen ruutuaika kasvaa helposti suuremmaksi kuin itse ajattelemme.

Sosiaalisen median runsas käyttö voi aiheuttaa erilaisia haittoja keskittymisvaikeuksista ahdistusoireisiin ja nukkumisen ongelmiin. Ääritilanteissa somen käyttö voi olla pakonomaista ja muistuttaa riippuvuutta.  

Somerajaton-haaste: Nuorilta nuorille

Somerajaton-haasteen taustalla on Sosped-säätiön ja Oulun yliopiston viime syksynä toteuttama SomeSurvey2020-tutkimus. Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten nuorten aikuisten sosiaalisen median käyttöä ja sen yhteyttä hyvinvointiin ensimmäistä kertaa.

Vastanneiden joukosta kutsuttiin nuoria kehittäjäraatiin, joka pohtii ratkaisuja somen käytön haasteisiin yhdessä sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoiden kanssa. Somerajaton-haaste on kehittäjäraadin ensimmäinen tuotos.

Mihin valitsemme käyttävämme aikaa?

Koronapandemian aikana somen asema viihtymisessä ja yhteydenpidossa on entisestään korostunut. Tämä on lisännyt ruutujen edessä vietettyä aikaa.

–Somehaaste on ajankohtainen ja tarpeellinen, sillä se kannustaa tarkastelemaan somessa vietettyä aikaa realistisesti. Kasvokkaisten kohtaamisten vähentyessä yhteydenpito ystäviin on siirtynyt verkkoon, mutta samalla myös passiivinen median kulutus on lisääntynyt, kertoo Somerajaton-toiminnan suunnittelija Helmi Korhonen.

Kuuden viikon mittaisen Somerajaton-haasteen alussa osallistujat asettavat itse itselleen sopivan tavoitteen somen käytön uusista rajoista.

–Haaste soveltuu monen tasoiseen somen käytön tarkasteluun – niin tietoisuuden lisäämiseen eri sovellusten parissa kuluvasta ajasta kuin aktiiviseen käytön vähentämiseen. Kukapa meistä ei pohdi omaa ruutuaikaansa? kysyy Korhonen.

Haasteessa somen käyttöön paneudutaan kuuden eri viikkoteeman kautta. Osallistujat saavat kuhunkin teemaan liittyviä tehtäviä ja tutkimustietoa sekä konkreettisia vinkkejä somen käytön havainnointiin ja rajoittamiseen. Lisätueksi tarjotaan ruutuaikaa rajaavia sovelluksia sekä kokemustarinoita liiallisesta somen käytöstä.

Haasteeseen voi osallistua maksutta 15.3.-25.4.2021 verkkosivulla https://somerajaton.fi/

Somerajaton tuottaa tietoa sosiaalisesta median käytöstä ja kehittää tukea sen ongelmiin. Toiminta on osa Sosped-säätiön Digitaaliset riippuvuudet -kokonaisuutta. Toimintaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA).

Tiedustelut:

Helmi Korhonen

Suunnittelija, Somerajaton
044 3715455
helmi.korhonen@sosped.fi